8.5 TOTAL SCORE

sunfounder 3.5 inčni tft lcd

Dodaci
Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
PROS
  • Standardno rešenje za Raspberry Pi
  • Izdržljiv ekran
  • Sjajan ekran dobrih boja
  • Konektor za ventilator
CONS
  • Mali ugao gledanja
  • Zauzima ceo GPIO heder
Bottomline

Jasno je da SunFounder 3.5 inčni TFT LCD ekran nije namenjen za grafičke bravure, već je jedan provereni ulazni uređaj, nama idealan za realizaciju prilagođenih tač tastatura sa svega nekoliko velikih tastera uz mogućnost prikazivanja fotorealističnih slika. Dobar izbor za tačno specificiranu upotrebu uz ekonomičnu cenu.

 

Potreban vam je mali tač LCD ekran za uređaj baziran na Raspberry Pi-u, takav da su mu dimenzije identične sa samom RPi pločom. Gradite prenosivi instrument, neku vrstu ličnog digitalnog asistenta ili terminala za ugradnju na radnom mestu, SunFounder 3.5″ TFT LCD displej je jedna od alternativa. U ovom prikazu ćemo probati da pokažemo koliko je ovaj LCD pravi izbor u ovom trenutku.

Zašto potenciramo „u ovom trenutku“. Današnji standard su ipak kapacitivni tač ekrani sa OLED tehnologijom displeja. Rezistivni TFT pripada vremenu koje je prošlo pre 10 i više godina. Pa ipak, SunFounder nam je poslao ovaj mali dodatak na recenziju – posle svega smatramo, ne bez razloga.

Tehničke karakteristike

Ilitekov ILI9486 je hardverski drajver za ovaj TFT LCD. Rešenje koje je veoma standardno i koriste ga mnoge kompanije u branši za izradu upravo ovakvih minijaturnih ekrana. Ideja je uvek ista: povezivanjem ekrana i odgovarajućeg SBC-a dobja se praktičan ručni prenosni uređaj. Sve što treba još uraditi je dizajnirati adekvatno kućište da bi se zaštitila elektronika prilikom upotrebe.

ILI9486 omogućava HVGA rezoluciju od 320×480 RGB piksela u 262K boja (16 bita za definiciju boje piksela na ekranu). Sam drajver omogućava komunikaciju sa čipom koji je kontroler tač ekrana, ovde izabrani XPT2046. U pitanju je čip sa izuzetno malom potrošnjom, koji radi na niskom naponu od svega 2.5 VDC i za komunikacije koristi samo 4 linije. Sken ekrana radi frekvencijom od max 125 kHz. Sasvim dovoljno za sve.

Specifičnost ovog, u suštini standarnog rešenja, je RPi interfejs sa donje strane ekrana. Naime, postavljen je 2×13 pinski konektor koji se direktno ubada na 40 pinski konektor na RPi uređajima. Obratite pažnju da poslednjih 2×7 pinova ostaje slobodno na RPi-u i možete ih po potrebi koristiti. Jasno je da je gornji deo GPIO češlja potpuno zauzet iako nisu svi pinovi upotrebljeni. U ovom rešenju to je opravdana žrtva jer se time dobila čvrstina uređaja koga bi mogli nazvati: „RPi sa TFT touch ekranom“. Sa zadnje strane ekrana su i dva lemna mesta za napajanje malog ventilatora. LCD se ipak greje, a greje se i MCU.

Uz SunFounder 3.5″ TFT LCD ekran se dobija i mala plastična olovka koja je neophodna za fine tač klikove. Pravi bi izazov bilo kucanje vrhovima prstiju na virtuelnoj ekranskoj tastauri, koja nije šira od 3 cm.

Softverska podrška

SunFounder je sa ovim proizvodom potpuno jasan i korektan u pogledu primenjivosti. U imenu stoji jasno „za Raspberry Pi“. Do slike na ekranu možete doći na dva načina. Prvi, lakši je da preuzmete sa SunFounder Wiki-a Jessie verziju Raspbiana iz 2016 ili da na matičnom SunFounder sajtu uz opis proizvoda preuzmete RaspiOS Buster iz 2022. Rešenje koje ćete koristit ukoliko gradite sistem od nule. Druga mogućnost je da sa SunFounder Wiki-a preuzmete LCD-show i instalirate drajvere. Ovo će biti izbor kada već postojeći sistem želite da oplemenite LCD tač ekranom. Bez obzira na izabranu opciju dobro je posetiti i LCD Wiki stranu o ovom uređaju.

Utisak pri radu

Rešenje je opšte poznato, generičko. Modeli se razlikuju samo po konektorima sa donje strane. Ovde je sve okrenuto ka RPi od Zero do RPi4. Ekran je jasnih i svetlih boja, sa jako malim uglom, što i jeste mana TFT ekrana. Rezistivna tač folija sa gornje strane daje retro osećaj prvih modela tač ekrana. Uvija se pod pritiskom olovke i danas deluje kao da će se oštetiti, mada iskustveno znamo da neće. Jasno je da SunFounder 3.5″ TFT LCD ekran nije namenjen za grafičke bravure, već je jedan provereni ulazni uređaj, nama idealan za realizaciju prilagođenih tač tastatura sa svega nekoliko velikih tastera uz mogućnost prikazivanja fotorealističnih slika.

Dobar izbor za tačno specificiranu upotrebu uz ekonomičnu cenu.


Više informacija: https://www.sunfounder.com/products/touchscreen-02

Aleksandar Dakić
Follow me