Tehnika stezanja – potpuno automatizovani sistem za brzu izmenu stezne čeljusti bez alata

RAPIDO sklop za brzu izmenu: Uz SCHUNK sistem za brzu izmjenu RAPIDO, tročeljusne stezne glave opremaju se u roku od 60 sekundi. Blokada osigurava najviši stepen sigurnosti, pa čak i ako se stezna glava koristi kod horizontalne ili viseće osovine. U zavisnosti od vlastitog izbora, sistem se može pokretati ručno ili potpuno automatizovano.

Za izmenu uobičajene stezne glave struga sa 3 čeljusti pomoću SCHUNK RAPIDO steznih umetaka potrebno je najviše 60 sekundi. Za brzu izmenu čeljusti, stezni umeci se stavljaju na osnovnu ili međučeljust RAPIDO pa ih je potrebno pritisnuti dok se ne uglave. Izmenu je prema vlastitom izboru moguće obaviti ručno ili potpuno automatizovano pomoću robota na osnovnoj čeljusti integrisanoj u steznu glavu. Čak i u stanju bez stezanja, blokadu u svakom trenutku garantuju sigurno uglavljeni stezni umeci, tako da se sistem može koristiti i kod horizontalne i kod vertikalne osovine. Zahvaljujući precizno izrađenom interfejsu sistema za brzu izmenu, SCHUNK RAPIDO pouzdano dostiže preciznost izmene < 0,02 mm pogodnu za mnoge postupke završne obrade. Sistem za brzu izmenu može se koristiti za unutarašnje i za spoljašnje stezanje.

Videoveza: RAPIDO automatska promena stezne glave

Za pružanje potrebne fleksibilnosti SCHUNK je proizveo koncept pripremka koji se sastoji od mekih zateznih umetaka različite visine. Taj koncept omogućuje i brzu dostavu lako prilagodljivih delova opreme kao što su zatezni umeci sa konturom kandži, varijante za specifičnu namenu ili one smanjene težine ili ih korisnik već sam može proizvesti. RAPIDO stezni umeci se po želji mogu zasebno opremiti RFID čipom, QR kodom ili personalizovanim natpisom. Ostale verzije dostupne su na upit kao proizvodi rađeni po narudžbini.

Potpuno integrisan ili kao deo dodatne opreme
SCHUNK RAPIDO dostupan je u dve varijante: kao potpuno integrisan u SCHUNK hidrauličnu steznu glavu. U tom se slučaju stezna glava struga tokom proizvodnje oprema RAPIDO osnovnom čeljusti. Stezni umeci se u toj verziji deblokiraju ručno ili potpuno automatizovano.

RAPIDO stezni umetak: Zahvaljujući precizno izrađenom interfejsu sistema za brzu izmenu u obliku kuke, SCHUNK RAPIDO osigurava brzu izmenu uz preciznost < 0,02 mm.

U drugoj varijanti se RAPIDO može koristiti kao dodatna oprema na postojećim steznim glavama, i to na način da se na postojeću osnovnu čeljust postavi RAPIDO međučeljust, u kojoj se zatim izmene RAPIDO stezni umeci. U ovoj varijanti izmena se obavlja ručno pomoću igle. Ako se međučeljust odstrani, moguće je nastaviti sa upotrebom čeljusti za stezanje sa uobičajenim interfejsima.


Više informacija: SCHUNK Intec GmbH, Friedrich-Schunk-Straße 1 AT-4511 Allhaming,  info@at.schunk.com, www.schunk.com, Tel. +43-7227-22399-0

 

 

Aleksandar Dakić
Follow me

← Previous post

Next post →