Stari dobro poznati i u paraksi dokazani Siemens-ovi PLC-ovi SIMATIC S5 još uvek su u dobroj meri zastupljeni u raznim mašinama i postrojenjima na našim prostorima. Često se i kupuje polovna oprema sa zapada koja je opremljena pomenutim PLC-ovima stare generacije koju Siemens više ne proizvodi. Svi ti modeli PLC-ova za komunikaciju sa periferijom imaju AS511 serijski interfes. Nove generacije operatorskih panela više ne podržavaju tu vrstu interfejsa i stari dotrajali operatorski paneli više nisu mogli da se zamene novim pošto novi operatorski paneli ne podržavaju AS511 interfejs.

Zahvaljujuči adapteru kao što je to IBHsoftec “IBH Link S5++” sada je omogučeno da se ti PLC-ovi priključe na Ethernet periferiju (PC radne stanice, OP paneli i sl) koji je danas široko primenjivani način komunikacije u okviru upravljačkih sistema. IBH Link S5++ je konvertor protokola TCP-IP/AS511 i omogučava da preferni uređaji vide S5 PLC sistem kao da je S7-300/400 uz neka manja ograničenja.

Na taj način je omogučeno da savremeni SCADA sistemi (kao na primer WinCC) i nove generacije OP panela sa Ethernet portom, komuniciraju sa Simatic S5 PLC-ovima preko Ethernet mreže.

Interfejs IBH Link S5++ je ekonomično rešenje za povezivanje PLC-a na PC ili OP panele. Interfejs koristi standardni TCP/IP protokol i na ovaj način korisnik može koristiti mnoge prednosti Etherneta pa i VPN (Virtual Private Network) za odražavanje PLC sistema Simatic S5 generacije. Naravno moguča je i veza putem Internet-a. Uz interfejs se isporučuju svi potrebni drajveri za Step® 5 V7.16 ili novije S5 Windows® platforme. Svi HMI uređaji koji podržavaju S7 mogu da čitaju i pišu u varijable S5 PLC-a koristeči RFC1006 protokol.

Pored programiranja osnovnih HMI aplikacija iz interfejs se isporučuju i primeri za razvojne alate na Windows®  platformi kao što su Visual Basic® , Visual C®, C++®, VB.net®, C#®, Delphi®, Java® i Excel®.


Više informacija: Elcom Media, Fruškogorka 115/1, 25233 Ruski Krstur, Srbija, Tel/Fax: 025/703-303, Mobilni: 063/504-059, e-mail: office@elcommedia.co.rs, http://www.elcommedia.co.rs

Aleksandar Dakić
Follow me