7.4 TOTAL SCORE

Radxa Rock 5A

SBC
4.5 Out of 5

Based on 2 Users

Performanse 9
Softverska podrška 8
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 7
Cena 6
PROS
  • Savršeno se uklapa u footprint RPi4
  • Odlična softverska podrška
  • M.2 konektor na ploči
  • Dva micro HDMI izlaza
CONS
  • Nema integrisani Wi-Fi/Bluetooth
  • eMMC se mora dokupiti
  • Performanse mogu biti bolje
  • Cena je viša od očekivane za ono što nudi
Bottomline

Radxa nas sa ovim modelom nije razočarala, ali nas nije ni oduševila. U paketu nećete dobiti ni eMMC ni Wi-Fi/Bluetooth iako to cenom ne priznaje. U moru RK3588S ploča, od kompanije Radxa smo očekivali više od savršene fizičke imitacije Raspberry Pi 4.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
4.5 (2)

SBC računari kompanije Radxa u mejkerskom svetu važe za kvalitetne i pouzdane. Naša ranija recenzija Radxa Zero računara, koji je u formatu Raspberry Pi Zero 2W-a, uverila nas je da poverenje zajednice nije bezrazložno. Sada je pred nama Radxa Rock 5A primerak koji nam je poslala kompanija Radxa za potrebe ove recenzije. Govorimo o jednom od dva najsnažnija Radxa Rock SBC-a koji se oslanjaju na Rockchip RK3588 liniji. Mi ovde predstavljamo nešto slabiju od dve verzije, identične veličine kao Raspberry Pi 4B, koga pokreće RK3588S.

Radxa Rock 5A with RPI 4b and RPi 5

photo: magazin Mehatronika

U ovom trenutku gotovo da nema tima koji razvija SBC-ove da nije ponudio svoje viđenje računara sa ovim ili nešto versatilnijim RK3588 SoC-om. (I sama Radxa je svoj drugi model u ovoj seriji Radxa Rock 5B uradila sa RK3588). Rock 5A je prvenstveno namenjen za mejkerske potrebe u vidu snažnije verzije Raspberry Pi 4B SBC-a. Jači Rock 5B je u nešto većem formatu i prigodniji je da bude ARM mejkerski desktop računar, pre svega zbog punog I/O interfejsa koji obezbeđuje RK3588.

Hardware

Radxa Rock 5A je veličine kreditne kartice, dimenzija 5,5 x 9 cm. Iako je raspored i tip portova podudaran sa Raspberry Pi 4B, montaža kulera će biti izazov, pre svega zbog začuđujuće odluke da se M.2 E Key konektor montira sa gornje strane ploče, ali i zbog položaja samog RK3588S koji ne odgovara lokaciji Broadcom BCM2711 na Raspberry Pi 4B.

Radxa Rock 5A

photo: magazin Mehatronika

Kao što smo napomenuli, u osnovi Radxa Rock 5A je Rockchip RK3588S, osmojezgarni ARM procesor (4 x Cortex-A76 na 2,4 GHz i 4 x Cortex-A55 na 1,8 GHz). Ako pogledamo Raspberry Pi 4B, vidimo da su u njemu četiri, sada vremešna Cortex-A72 jezgra, dok su u novom Raspberry Pi 5 takođe četiri, ali novija Cortex-A76 jezgra. Zaključak o snazi se sam nameće, Rock 5A je bliži novom Raspberry-u, sa tim da ima i četiri dodatna efikasna Cortex-A55 jezgra. Ono što nas je u ovom smislu najviše interesovalo je da uporedimo rezultate Sysbench CPU testova za ova tri SBC-a. Kao neki vid kontrole koristili smo i rezultate koje smo ranije dobili sa Orange Pi 5 SBC-om, baziranom na istom RK3588S.

Jasno je da su nova Cortex-A76 jezgra snažnija od Cortex-A72, skoro duplo, što i vidimo u single core rezultatima. Iz istih rezultata proizilazi da su za mrvicu Cortex-A76 jegra „optimalnije“ izvedena kod Broadcom-a nego na Rockchip-u. Ako pak pogledamo multi core rezultate, jasno je da osam jezgara daju više snage nego četiri. Tako je barem na testovima, da li će se ta razlika videti i u realnom korišćenju, zavisi pre svega od OS-a i njegove sposobnosti da iskoristi višejezgarnu strukturu. Mi u desktop radu nismo osetili razliku.

OpenSSL testovi potvrđuju ono što smo znali. Stari Raspberry Pi 4B nije koristio hardver za enkripciju, dok je ona hardverski podržana i u novom Raspberry Pi modelu i kod RK3588S u Radxa Rock 5A. To se vidi u rezultatima testova, a u praksi se ogleda u brzini enkripcije, što je čest serverski posao.

U SoC je i ARM Mali-G610 MP4 GPU, koji je treća generacija Valhall GPU arhitekture. Definiše se kao „subpremium“ arhitektura dobrog odnosa cene i performansi, a koja je pritom i energetski efikasna, sa dovoljno snage za implementaciju ML-a. Prvenstveno je bila namenjena za baterijski napajane mobilne uređaje. Mali-G610 GPU može imati jedno do šest jezgara, a u RK3588S je Rockchip upotrebio četiri. Hardverski je implementiran specijalni 2D endžin sa MMU koji poboljšava performanse prikaza na displeju.

No, bez odgovarajućih drajvera nije moguće izvući snagu iz ovog GPU-a. Nažalost, zvanični drajveri nisu dostupni i koriste se open-source „Panfork“ GPU drajveri, koje čak nije moguće instalirati na svim distribucijama. Na Radxa sajtu dato je uputstvo za instalaciju na Debian Bullseye, što je verzija 11. Na Armbian sajtu, dato je uputstvo za instaliranje „Panfork“ drajvera na Ubuntu distribucijama. glmark 2.0 test (OpenGL 2.0 benchmark) daje glmark2 skor 277 bez „Panfork“ drajvera, a sa njima postiže skor od 1105 ukoliko se dopusti generisanje slike na ekranu, odnosno 2667 ukoliko se renderovanje radi off-screen. Drugi rezultat nema praktičnog smisla, sem da pokaže koliko bi bilo u idealnom slučaju GUI-a. Naši rezultati pokazuju da ima još puno prostora za poboljšanja u performansama. Na glxgears testu Radxa Rock 5A je postigla 1887 FPS sa „Panfork“ drajverima. Oba rezultata govore da je, bez obzira na to što je RK3588S nova platforma, uloženo dosta truda u drajvere i da se kontinuirano razvijaju.

U RK3588S nalazi se i NPU koji podržava INT4/INT8/INT16/FP16 operacije i ima računarsku snagu od 6TOPS (INT8). U ovom trenutku možemo reći da je to respektivna snaga za SoC-ove opšte namene koja omogućava AI rad. AI modeli bazirani na TensorFlow/MXNet/PyTorch/Caffe frejmvorcima se lako mogu konvertovati rknn-toolkit-om.

Radxa Rock 5A GPIO

photo: magazin Mehatronika

Naš Radxa Rock 5A je došao sa 8 GB LPDDR4 deklarisane brzine čitanja 1600 MHz u dva čipa kojoj RK3588 pristupa dvokanalno, što bi teoretski trebalo da maksimalizuje performanse. Brzine koje smo merili kroz Sysbench RAM test, pokazali su da je ova realizacija odlična, praktično apsolutni šampion.

Ono gde se Radxa Rock 5A izdvojio je Tinymembench, gde je ova ploča odlična, sa tim da su razlike toliko male da se mogu podvesti pod fluktuacije u kvalitetu samih čipova. Ovaj test meri vršni protok pri sekvencijalnom pristupu memoriji i latencije pri čitanju nasumičnih lokacija.

Ono što smo prvo primetili je da Radxa Rock 5 Model A kako mu je puno ime, nema eMMC ugrađen na ploči, već da je sa donje strane postavljen konektor za eMMC ili SPI-NOR Flash karticu. Naš primerak je došao sa SPI-NOR karticom, tako da je za pokretanje OS-a bila neophodna ili SD kartica ili NVMe SSD. Ležište za SD karticu se isto nalazi sa donje strane ploče, uz samu ivicu, možda i previše uz ivicu. To je push-pull ležište koje pri tom veoma plitko i kada je SD kartica u njemu, više od pola nje viri van gabarita SBC-a. Brzina čitanja sa naše Kingston Canvas Select Plus 64 GB kartice je 39.96 MB/s.

photo: magazin Mehatronika

M.2 NVMe SSD se može koristiti samo ukoliko se koristi Radxa M.2 extender koga čini M.2 E-Key kartica koja se ubacuje u pripadajući slot sa gornje strane Radxa Rock 5A, veća ploča-nosač NVMe SSD veličina 2230/2242/2260/2280 sa M.2 M-Key konektorom i trakasti kabel koji ih povezuje. Ovo rešenje je kompromisno rešenje, koje omogućava da se M.2 E-Key, čija je uobičajena namena povezivanje Wi-Fi modula iskoristi i kao ulazna tačka za NVMe SSD.

Treba obratiti pažnju, da za razliku od RK3588 koji ima i četiri PCIe 3.0 linije i tri PCie 2.1, RK3588S ima samo dve PCIe 2.1 linije, od kojih Rock 5A koristi jednu za M.2. Brzina direktnog prenosa, bez keširanja, preko ove linije sa NVMe SSD-a koji smo mi izmerili hdparm-om je 289 MB/s, što je brzina uporediva sa brzinom čitanja sa SATA diskova priključenih preko USB 3.1 porta. Komentar bi bio da na Radxa Rock 5A samo incidentno treba uložiti u NVMe SSD i to samo ukoliko vam Wi-Fi/Bluetooth nije potreban ili ukoliko već imate NVMe SSD, s obzirom da su oni skuplje rešenje od eksternih diskova. Dodatni problem je ovde položaj M.2 E-Key konektora, koji na tom mestu smeta, a sam extender je toliko glomazan da montiran iznad ploče onemogućava pristup do nje. Ako ga pak montirate sa donje strane, on smeta resetu i manipulaciji SD karticom, ali bar vrši ulogu nosača ploče.

Radxa Rock 5A with exteder

photo: magazin Mehatronika

Jedino na šta treba paziti je da se RK3588S treba adekvatno hladiti, jer svi testovi opterećenja na svim RK3588 baziranim SBC-ovima do sada to pokazuju. Naš primerak RK3588S je na četiri Cortex-A55 jezgra držao 1800 MHz, dok je dva Cortex-A76 jezgra mogao da potera na 2304 MHz, a drugi par na 2352 MHz. Vrlo su retki procesori gde velika jezgra mogu raditi na deklarisanom maksimumu od 2400 MHz. U svakodnevnom desktop radu ne dolazi do trotlovanja. Sa montiranim pasivnim hladnjakom i pri 100% opterećenju s-tui ne prijavljuje smanjivanje brzine usled zagrevanja u prvih 30 minuta. Međutim, pri zahtevnim multicore testovima, primetili smo da ipak dolazi do trotlovanja usled zagrevanja iznad 80 °C ukoliko nema hlađenja, te dolazi do obaranja kloka na 2200 MHz. Zato preporučujemo postavljanje aktivnog hlađenja kako bi se SoC držao na do 70 °C. Ploča na sebi sa gornje strane ima konektor za povezivanje ventilatora, ali nema povratnu spregu za PWM kontrolu.

photo: magazin Mehatronika

Radxa Rock 5A potpuno prati dimenzije RPi 4B, čak i rasporedom konektora. Sa prednje strane redom imamo dva USB-A 2.0, dva USB-A 3.0. Koristeći DataTraveler Max USB 3.2 Gen 2 Flash Drive na USB-A 2.0 portovima dobili smo brzinu čitanja od 34.9 MB/s, pisanja 3.2 MB/s sa vremenom pristupa od 0.5 ms. Na USB-A 3.0 portovima dobili smo 414.2 MB/s za čitanje, 397.9 MB/s za upis i 0.14 ms za vreme pristupa. Ovim smo i pokazali da je bolje, sa stanovišta brzine koristiti USB drajvove nego M.2 SSD sa ekstenderom.

photo: magazin Mehatronika

Pored USB portova je i Gigabitni Ethernet port, a iza njih sakriven je pomenuti konektor za ventilator. iperf3 je pokazao da port postiže prenos od 941 Mbps, dok je u bidirekcionom radu Rock 5A za TX postigao 933 Mbps, a za RX 886 Mbps.

Sa desne strane je standardni 40 pinski GPIO heder kodiran bojama za lakše raspoznavanje signala. Do njega je i četvoropinski PoE konektor za povezivanje PoE HAT kartice. Obratite pažnju da ploča bez ikakvih dodataka i startovanih aplikacija povlači po našim merenjima oko 3,5 W, dok pri punom softverskom opterećenju SoC-u treba dodatne snage i ukupno se penje do 8,5 W.

photo: magazin Mehatronika

Sa zadnje strane je MIPI DSI, ispod njega MIPI CSI, pa pomenuti M.2 E-Key konektor koji se može (skoro bi se moglo reći „mora“) iskoristiti za montažu Wi-Fi/Bluetooth kartice. Nažalost Rock 5A nema integrisane bežične komunikacije. Tu su i Power dugme i User i Power LED.

photo: magazin Mehatronika

Najzad sa leve strane redom su raspoređeni USB-C za napajanje, dva micro HDMI 2.1 izlaza (jedan može dati 8K60, a drugi 4K60 video izlaz). Do njih je i standardni stereo 3,5 mm audio džek, pogodan za povezivanje slušalica i mikrofona. Između džeka i HDMI izlaza nalaze se dva para galvanizovanih rupa. Ivični par je „Recovery“, a unutrašnju „MASKROM“ par. „Kratkim spajanjem“ rupa nekog od dva para, prilikom uključivanja ploče možete je dovesti u Recovery odnosno MASKROM mod, koji se koriste za flešovanje OS-a na eMMC ukoliko ga dokupite. Ova mogućnost vam generalno neće trebati u drugim slučajevima, jer ćete instalaciju OS-a raditi pomoću SD kartice.

photo: magazin Mehatronika

Software

Zvanični Radxa OS za ovu ploču je Debian 11 „Bullseye“ sa KDE desktopom, tu su i Debian 11 CLI i Ubuntu u desktop i CLI verziji. Postoji i opcija za one kojima je potreban Android 12. Treba uvek imati u vidu da Android verzije generalno nisu „potpune“ i da im je pretežna upotreba za digitalne oznake i medija centre.

Nezvaničnih OS verzija ima više, što i jeste posledica poverenja zajednice. RebornOS i DietPi su manje poznati, a mi bismo istakli Armbian kao stabilnu, dobro urađenu verziju sa kojom nećete imati nikakvih problema i koja na Octane 2.0 testu postiže 26681 poena. Ako su perfromanse ono za čime „jurite“ obratite pažnju na Ubuntu Desktop verziju koju održava Joshua-Riek aka Spooky sa kojom smo se i ranije sretali u recenzijama. Octane 2.0 skor je sa ovim imidžom najveći i iznosi 27685, što je drugi po vrednosti skor koji smo videli na testovima.

Rad u svim Linux distribucijama je odličan u CLI-u, dok je u desktop okruženju on za nas prihvatljiv s obzirom da je ovo model sa 8 GB RAM-a. Naše iskustvo je da je 16 GB RAM-a ono što pravi razliku u desktop radu. Subjekivni osećaj je da je Radxa Rock 5A nešto lenja, posebno od Cool Pi 4B-a koji je sa istim SoC-om ali ima više RAM-a. Odavde proizilazi da nije ni nelogično što je Radxa ovaj model 5A namenio mejkerskom, a ne desktop svetu. U Geekbench i Unixbench testovima ova Radxa je u samom vrhu, samo modeli sa RK3588 i sa 16 GB RAM-a je mogu nadmašiti i to ako je OS dobro optimizovan.

Recimo ukupni Unixbench skor (singlecore/multicore) za 16 GB sistem na Cool Pi 4B je 1288,4/5967,3 dok je za Radxa Rock 5A sa 8 GB on 851,7/4840,7. Interesantno je pogledati i gde se tu nalazi novi Raspberry Pi 5 sa svojih 8 GB i 4 jezgra. Vidimo da je u singlecore testovima rezultat gotovo identičan, dok se u multicore razlika jasno vidi. Očekujemo okršaj softverske podrške pristalica ove dve zajednice u cilju izvlačenja maksimuma iz hardvera.

Zaključak

Radxa nas sa ovim modelom nije razočarala, a po nekim performansama nas jeste oduševila. Ima nekoliko za nas neobičnih dizajnerskih odluka. Pre svega nedostatak Wi-Fi/Bluetooth modula na ploči, nedostatak povratne PWM kontrole ventilatora, neobično postavljeno ležište za SD karticu. Ukoliko još montirate NVMe ekstender ispod ploče kako vam ne bi smetao, vađenje i stavljanje SD kartice biće pravi poduhvat. Na kraju tu je i ipak nepraktičan položaj M.2 konektora, koji čini ploču nekompatibilnom sa nekim Raspberry Pi 4B akcesoarima. Sa pravom onda možemo postaviti pitanje razloga tolikog oponašanja formata portovima, posebno pod tim mislimo na izbor micro HDMI portova.

Dopao nam se ivični položaj MIPI konektora, Power dugme, elegantno rešen MASKROM i Recovery par, kao i šareni GPIO heder, vrlo praktičan za mejkersku upotrebu.

Pri korišćenju Cool Pi 4B, ali i odlično optimizovani FriendlyElec NanoPi R6S i R6C su nam dali ugodniji rad u desktop okruženju, iako su na istom „osiromašenom“ RK3588S SoC-u. Mixtile Blade 3 je kvalitetna realizacija, ali je on ipak na „velikom“ RK3588, i postiže odlične performanse.

photo: magazin Mehatronika

Model sa 4/8/16 GB RAM-a košta 130/155/204 USD respektivno. Za taj novac nećete dobiti ni Wi-Fi/Bluetooth ni eMMC na ploči, pa ćete povrh toga za eMMC morati da doplatite 15/25/44/88 USD za 16/32/64/128 GB ili oko 25 USD za SSD ekstender.

Na kraju nam se čini da je najveća komparativna prednost Rock 5A upravo imitiranje RPi 4B, pa čak i po cenu gubitka svoje posebnosti. Iako je Rock 5A noviji model, imamo utisak da su Radxa i zajednica koja je prati, ipak svoj fokus usmerili ka jačem (RK3588) Radxa Rock 5B modelu, koji bi mogao da opravda onim što pruža cenu, posebno kada je tržište preplavljeno kvalitetnim RK3588 i RK3588S SBC-ovima.

Aleksandar D.
Follow me