Tehnika lemljenja je jedna od veština koja razvija motoriku i insistira na urednosti i preciznosti. U isto vreme deca mogu razvijati svoje motorne sposobnosti, saznavati osnove elektronike i istraživati nove tehnike.

Kitovi za lemljenje su poznati godinama, i kada se pomene uređaj u kitu, misli se na nesastavljen uređaj u koji je potrebno uložiti određenu količinu vremena i rada da bi se izgradio. Izbegavajući troškove montaže i kasnije testiranje, kompanije su na taj način mogle da omasove svoj proizvod među mejkerima, nudeći nižu cenu.

Ovaj koncept, popularan među kreativcima našao je svoje mesto i u edukativnom STEM segmentu. Kompanija Soledered nudi nekoliko kitova, koji nisu zahtevni kao što su to bili CircuitMess Jay-D ili Chatter, time ih prilagođavajući početnicima. Nama su poslali mali  Simon says game Solder Kit čija je cena ispod 5 eura.

Baziran je na ATtiny404 mikrokontroleru, u čijem srcu je 8-bit AVR procesor koji radi na 20 MHz i ima 4 KB Flash, 256B SRAM i 128B EEPROM-a. Sve to je spakovano u 14 pinsko kućište koje je u ovom kitu već zalemljeno na samu ljubičastu pločicu.

Simon says game Solder Kit parts

photo: Soldered

U kitu uz osnovnu pločicu dolaze i 4 LED diode i 4 tastera sa plastičnim kapicama u istim bojama kao što su diode (zelena, crvena, žuta i plava). Jedan on/off prekidač, četiri 0.33K otpornika, CR2032 baterija i držaš za nju i dodatni lanac za priveske.

Svo lemljenje se vrši sa gornje strane, sem držača za bateriju. Četrdesetak lemnih tačaka je pristojan izazov za početnike, a nagrada je interesantna igra, koju Soldered naziva „Simon says“.

Simon says game Solder Kit battery

photo: magazin Mehatronika

Pravila su jednostavna. ATtiny404 nasumično generiše redosled paljenja dioda, počinjući od jedne i u svakom sledećoj rundi prvo ponovi sve dotadašnje po istom redosledu i doda još jednu. Time je pamćenje redosleda sve teže. Cilj igrača je da nakon odgledanog niza, ponovi isti redosled pritiskajući tastere u skladu sa bojama koje je video. Pobediti nije moguće, jer je gotovo sigurno da ćete u jednom trenutku pogrešiti… ali zabavno je istražiti maksimum memorije. Svoje naravno.

Simon says game Solder Kit

photo: magazin Mehatronika

Soldered-ov Simon says game Solder Kit je kasnije i interesantan mali privezak, koji bi bilo dobro spakovati u neku 3D ištampanu kutijicu. Mogao bi to biti dizajnersko-konstruktorski STEM zadatak za pravog mladog istraživača. A mogao bi biti i uzor da se koristeći neku od Dasduino razvojnih sistema, recimo Dasduino Core, kojeg smo takođe videli u našoj recenziji, uz par dioda, otpornika i tastera, koristeći Arduino IDE ili neko drugo razvojno okruženje, isprogramira ovakva ili složenija igra. Mejkerskoj mašti nikada ne nedostaje izazova.


Više informacija: Soldered

Aleksandar D.
Follow me