FriendlyElec NanoPi R3S kao mini server, ruter ili mrežni drajv u sopstvenom metalnom zaštitnom kućištu sa rasponom cena od $30 do $40 je odlična ponuda, ako je kvalitet i lakoća korišćenja osigurana – što nam je cilj da proverimo ovom recenzijom.

8.2 TOTAL SCORE

FriendlyElec NanoPi R3S

SBC
Performanse 7
Softverska podrška 9
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 9
Cena 9
Pros
  • Minijaturne dimenzije omogućavaju čak i prenos u džepu
  • Metalno kućište potpuno i pasivno rešava probleme hlađenja i zaštite SBC-a
  • Odlična softverska podrška i laka instalcija najnovijih stabilnih verzija OS-ova
  • Wiki sa literaturom sadrži detaljna uputstva i tačne informacije
  • Odlično rešenje sa dva izdvojena gigabitna Ethernet kanala
  • Prisustvo MIPI DSI konektora omogućava čak i povezivanje displeja u specifičnim slučajevima
  • Ima konektor za RTC bateriju zaštićenu kućištem
Cons
  • Iako za mrežni uređaj On/Off dugme nije neophodno, mi bi ipak voleli da je tu
  • Nema integrisan Wi-Fi/Bluetooth, već koristi postojeći USB port za povezivanje opcionog modema
  • Nema PoE mogućnosti, koje bi ga učinile odličnim Edge uređajem
Bottomline

FriendlyElec NanoPi R3S je 6x6x2.5 cm veliki SBC baziran na RK3566 SoC-u sa 2 GB LPDDR4x RAM-a, pre svega namenjen za realizaciju minijaturnih servera i mrežnih data skladišta. Ukoliko vam se gigabitni Ethernet uklapa u postojeću infrastrukutru, teško da za $30 do $40 možete dobiti ovako privlačan i celovito dobro izrađen uređaj.

Kompanija FriendlyElec je jedna od kineskih kompanija koja nam uliva poverenje. Ovaj stav smo zauzeli nakon testiranja i duge upotrebe njihovih modela R6S i R6C za koje gotovo da nemamo zamerke. Da li je i NanoPi R3S proizveden sa istom logikom, te je stoga postignut identičan kvalitet ili je FriendlyElec ipak učinio neke ustupke kako bi osigurao atraktivnu cenu, privlačilo nas je da ispitamo. Kompanija FriendlyElec nam je odmah poslala primerak NanoPi R3S sa lepim i kvalitetnim crnim kućištem od punog gvožđa koje ujedno štiti PCB SBC-a, ali i ima funkciju pasivnog hladnjaka.

Odmah da napomenemo, koliko god da smo opteretili NanoPi R3S, čak i kombinacijom s-tui-a uz multicore Geekbench testiranje, temperatura procesora nije prelazila 56,6  °C, što je u potpuno bezbednoj temperaturnoj zoni, dobrano ispod donje granice temperature trotlovanja od 80 °C.

Hardver

Kućište se lako otvara time što se donji poklopac uklanja odšrafljivanjem jednog zavrtnja, gde nam se ukazuje uredna PCB pločica sa jasnom oznakom NanoPi R3S. Jedini konektor na ploči je MIPI DSI koji je ujedno i jedini video izlaz. Nema otvora za provlačenje kabla, pa kako nema ni izvedenog HDMI konektora, jasno se nameće zaključak da ovaj mali računar nije ni namenjen za desktop upotrebu, već da je njegova osnovna ideja da bude mrežni računar. Prisutan MIPI je dodat samo za slučaj da ćete embedovati NanoPi R3S u neki sopstveni uređaj sa displejom i da u tom slučaju imate potrebu za prikazom slike. Ne treba zaboraviti da RK3566 u sebi ima dvojezgarni G52-2EE sposoban da prikaže 4K video pri 60 Hz. Ova opcija je odličan dodatak mogućnostima ove platforme i odsustvo HDMI porta nikako ne treba u ovom slučaju posmatrati kao nedostatak.

photo: FriendlyElec – NanoPi

Dodatno, RK3566 ima ugrađene hardverske kriptografske funkcije, koje su posebno korisne pri realizaciji mrežnih aplikacija i baza podataka. Napominjemo da AES-256-GCM postiže standardnih 800000, a da je na testovima kod Geniatech modela on bio nešto preko 600000. Geniatech na sebi ima 5.10.160 kernel i Debian 11, dok NanoPi R3S radi na Debian 12 sa kernelom 6.1.57. Ako je kriptografija podataka u bazama bitna, treba uzeti u obzir ovu činjenicu. Raspberry Pi, sve do najnovijeg modela Raspberry Pi 5 u ovom polju ima inferiorne mogućnosti.

FriendlyElec NanoPi R3S je SBC sa Rockchip RK3566 SoC-om u sebi, a taj danas popularni CPU smo već puno puta sretali u različitim manje ili više uspešnim SBC rešenjima. Možemo istaći kao interesantne Orange Pi 3B, Geniatech XPI-3566 Zero, Radxa Zero 3W, Radxa Zero 3E na RK3566 i Youyeetoo YY3568, Geniatech XPI-3568 Industrial i Rikomagic RKM V7P na RK3568. Gotovo da nema proizvođača malih računara na jednoj ploči koji nema bar jedno rešenje sa RK3566 ili RK3568. Oba ova SoC-a imaju identičnu procesorsku snagu, grafičke i AI mogućnosti, ali potonji ima bogatiju ponudu perifernih linija.

nanoPi R3S

photo: FriendlyElec – NanoPi

Procesor je četvorojezgarni, sa ARM Cortex-A55 jezgrima koja rade na 1,8 GHz. Po performansama možemo ga pozicionirate između procesora u Raspberry Pi 3 i Raspberry Pi 4B računarima i to se lepo može videti na Sysbench CPU testovima. Iz iskustva znamo da su te performanse odlične za obradu podataka i uz adekvatne I/O i za serverske zadatke. Desktop primena će dosta zavisiti od podrške grafičkih drajvera, sa kojima ipak i dalje Rokchip ima problema.

Rochchip RK3566 ima u sebi ugrađen NPU od 1 TOPs (INT 8), a Rochcip je dao potrebne alate za konverziju modela koji podržava trenutno vodeće frejmvorke. Krajem sedmog meseca 2024. godine javno su publikovana detaljna uputstva i potrebni alati za RKNN-Toolkit2 i time je umnogome olakšan rad i upotreba AI mogućnosti za sve korisnike i one koji razvijaju aplikacije na SoC-evima RK35xx serije.

nanoPi R3S

photo: FriendlyElec – NanoPi

Uz procesor, na ploči je postavljen i RAM. To je Raysonov LPDDR4X 3733 Mbps čip od 2 GB. Standardno rešenje za RK3566, što je i sam uvid u performanse Sysbench RAM testom pokazao. Performanse su bolje nego kod Raspberry Pi modela i to može biti jedan od razloga za izbor ove platforme ukoliko aplikacija zahteva intenzivan pristup memoriji.

Da bi proverili prethodne rezultate u širem spektru zadataka, mi uobičajavamo testiranje tinymembench testom, koji nam daje detaljniji uvid. Test je i ovaj put potvrdio da je kontroler memorije odlično izveden i da u tom smislu pristup memoriji neće biti usko grlo sistema.

Menadžment napajanja na ploči poveren je Rochchip RK809 čipu, što je do sada jedino rešenje koje smo viđali na SBC-ovima sa Rochchip RK35xx SoC-ovima. Na ovako kompaktnom uređaju, sa dimenzijama metalnog kućišta od svega 6x6x2.5 cm zaista je bio podvig da se napojne linije pravilno razvedu po ploči bez uticaja na prenos signala.

nanoPi R3S

photo: FriendlyElec – NanoPi

FriendlyElec NanoPi R3S se napaja preko USB-C porta i potreban mu je standardni DC napon od 5 V/2 A. Na ploči postoji konektor za povezivanje baterije za napajanje RTC-a koja bi ostala zaštićena unutar kućišta nakon montaže. Tu su i tri UART debug pina veoma korisna ako „stvar pođe po zlu“. Nama nisu trebala ni u jednom trenutku jer je FriendlyElec tim poznat po odličnoj softverskoj podršci i ovaj put odradio posao savršeno. Pa je podizanje sistema, čak i bez displeja veoma ugodno. O tome ćemo više u delu o softveru.

photo: FriendlyElec – NanoPi

Uz ivicu ploče, uz USB-C konektor nalaze se dva Ethernet porta i jedan USB-A „SS“ port montiran na kant, što je savršen način uštede prostora. Ethernet portovi su Gigabitni sa izmerenim brzinama uz pomoć iperf3 941 Mbits/s. U bidirekcionom modu svaki od portova, budući da su identični, postiže 929/715 Mbits/s. Zanimljiv je način realizacije ova dva nezavisna Ethernet kanala. RK3566 ima samo jednu gigabitnu Ethernet liniju i ona je ovde povezana na Realtek-ov RTL8211 Ethernet kontroler i ide na WLAN port. Drugi port je urađen uz pomoć Realtek RTL8111H PCIe Ethernet kontrolera, povezan je na PCIe linije RK3566 i na taj način je realizovan LAN.

photo: FriendlyElec – NanoPi

USB-A „SS“ 3.0 port omogućava povezivanje perifernih uređaja sa velikom brzinom prenosa. Ideja je da se preko njega poveže eksterno skladište podataka, mada je moguće povezati i bilo koji drugu USB kompatibilnu periferiju tipa tastature ili miša. Druga upotreba može biti eksterni USB Wi-Fi/Bluetooth modem. Odlično je što postoji spisak proverenih USB modema koji su podržani zvaničnim imidžima. Na našim testovima brzine postigli smo prenos od 318,37 MB/s, što nije očekivanih 400 MB/s, ali je daleko brže od onoga što smo dobili kada smo testirali Flexxon FxAdv II SD karticu:59,4 MB/s ili ugrađeni eMMC: 148,6 MB/s. Model koji smo dobili došao je sa 32 GB eMMC koji je montiran sa donje strane ploče, kojoj se pristupa uklanjanjem poklopca o čemu smo već pričali.

photo: FriendlyElec – NanoPi

I za kraj treba reći par reči o prednjoj strani kućišta i samog uređaja. Tu se nalazi otvor za SD karticu koji je veoma dubok i sa push-pish mehanizmom. Vađenje upravo zbog debljine stranica kućišta može ponekad biti izazov, ali je kartica u svakom slučaju odlično zaštićena. Do njega su dva otvora za Reset i prebacivanje urađaja u MASKROM mod. Prvi će se i koristiti, ali drugi će veoma retko biti neophodan. Nedostaje Power On/Off dugme i to jeste naša zamerka, jer se na kraju sve svodi na fizičko isključivanje USB-C kabla. Na kraju tu su i tri LED diode u boji koje u normalnom radu obaveštavaju o uključenosti uređaja i statusu Ethernet mreže, ali imaju i dodatnu funkciju prilikom instalacije OS-a. Naime u zavisnosti od kombinacije upaljenih LED-ova možete pratiti postupak instalacije i znati kada je potrebno izvući SD karticu sa instalacionim OS-om, odnosno kada je sistem potpuno funkcionalan.

nanoPi R3S box

photo: FriendlyElec – NanoPi

Softverska podrška za FriendlyElec NanoPi R3S

Već smo napomenuli da svi NanoPi modeli koje smo do sada testirali imaju odličnu softversku podršku, koja se ne ogleda samo u funkcionalnim imidžima OS-a, već i u tačnoj online dokumentaciji na njihovom Wiki serveru. Želimo da istaknemo ovo, jer se često srećemo sa nepotpunim instrukcijama, pa čak i sa potpuno pogrešnim uputstvima koja ne odgovaraju proizvodu koji kompanija prodaje. Kod FrienldyElec proizvoda to nije slučaj i drago nam je što svoje uređaje posmatraju kao funkcionalne proizvode, a ne kao razvojne sisteme kojima je kod nekih firmi „dopušteno“ da budu i nefunkcionalni.

Pored detaljnih opisa postavljanja OS-a i bazičnog korišćenja, tim je omogućio i tri načina instalacije. Prvi je preko USB drajva uključenog na USB-A „ss“ port. Drugi je standardnim flešovanjem u MASKROM modu, što je praktično standard kod svih RK35xx ploča. Treći i nama najugodniji je automatsko flešovanje specijalnim imidžima uz pomoć SD kartice. Naravno, ovo sve važi ukoliko imate model sa eMMC-om na sebi. Ukoliko imate model bez eMMC-a, što ne preporučujemo pre svega zbog brzine, imidž na SD kartici će podignuti uređaj bez problema.

Od operativnih sistema tu je Debian 12 u server verziji koji smo i koristili za sva testiranja. Ponuđemi su i Ubuntu Noble Core koji nam je previše elementaran i ne bi ga preporučili i OpenMediaVault koji bi mogao biti interesantan ukoliko odlučite da iskoristite NanoPi R3S kao data server. S obzirom da imate jedan USB 3.0 port i nemati mogućnost povezivanja NVMe SSD drajvova – što je logično sa obzirom da je u njemu RK3566 a ne RK3568 mislimo da za tu primenu je bolje koristiti neki drugi FriendlyElec model.

Ono što svakako možemo preporučiti je takozvani FriendlyWrt u verziji 23.05. To je u stvari prilagođeni OpenWrt koji odlično radi. Možete ga preuzeti u verziji sa i bez Docker-a i time sebi omogućiti dodatnu funkcionalnost. Na Wiki-u data su potpuna uputstva za konfiguraciju FrienlyWrt-a, ali i uputstva za instalaciju JellyFin i Nextcloud servera na Dockeru.

Zaključak

FriendlyElec NanoPi R3S se pokazao kao odličan i pouzdan mali server ili ruter, po potrebi može se iskoristiti i kao mrežni drajv ukoliko gigabitni Ethernet nije problem. Ukoliko vam je neophodan Wi-Fi/Bluetooth, treba imati u vidu da bežični modul nije integrisan i da ćete morati da iskoristite postojeći USB port. Nažalost nema ni opcije za PoE, a bilo bi prosto savršeno da ovako kompaktan uređaj ima tu mogućnost sa stanovišta upotrebe kao Edge uređaja.

Iako RK3566 ima GPU i mogućnost prikazivanja 4K slike preko HDMI izlaza, FriendlyElec je gradeći mrežni uređaj sa pravom odlučio da izostavi ovaj port. Ostavio je doduše MIPI DSI i time omogućio onima koji bi embedovali NanoPi R3S u neki svoj projekat prikaz slike na MIPI displeju. Ova odluka preslikava se i na izbor zvaničnih OS-ova, koji su svi serverskog tipa. Debian 12 je zaista odlično implementiran. Jedna lepa ideja nam se sve vreme rada sa ovim malim serverom „motala po glavi“ – realizacija džepnog web servera koji bi vam mogao poslužiti čak i kao funkcionalna fizička arhiva i demo uređaj.

Najzad nikako ne treba ispustiti iz vida zvanični FriendlyWrt sa Docker-om koji je i na kraju ostao na našem testnom primerku NanoPi R3S.

Sa cenom manjom od $40, minijaturnim dimenzijama, potpuno bešuman i prenosan, odlično je rešenje za server, ruter ili mrežni disk ukoliko je vaša infrastruktura bazirana na gigabitnom Ethernet-u. Ukoliko želite nešto brže, pogledajte NanoPi R6S, a ako ste okruženi bežičnim komunikacijama možda bi NanoPi R5C bio savršeno rešenje, naravno cena u oba slučaja drastično raste.

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)